Leuke en interessante weetjes over de lente

 

Elk jaar komt diezelfde periode terug : mensen snakken naar de eerste zonnestralen en hebben genoeg van de koude, natte winter. Lente! Voor velen het favoriete seizoen. Er zijn die eerste mooie zonnedagen. De dagen duren lekker lang. De zon op onze huid ontspant ons. De tuinmeubelen worden buiten gezet. De natuur ontluikt uit haar winterslaap. 

In de lente veranderen we steeds weer alle wekkers, horloges en klokken naar het zomeruur. Maar velen kunnen maar niet onthouden als het een uurtje vooruit of een uurtje achteruit is. Een eenvoudig trucje om het nooit meer te vergeten : in het voorjaar draaien we de klok een uur vooruit.

De lente is het seizoen tussen de winter en de zomer. Het is de overgang van koud naar warm. Het is de start van nieuw leven. In de natuur worden veel dieren geboren in de lente. Maar ook bloemen en planten beginnen aan nieuw leven en starten te bloeien en groeien. Vogels die eerder waren vertrokken op wintertrek, komen terug. Lammetjes worden geboren.

Het woord lente is afgeleid van het woord ‘lang’. Dit is voor het feit dat de dagen langer worden. De langste dag van het jaar is trouwens ook de laatste dag van de lente. Daarna worden de dagen terug korter. Op de eerste dag van de lente is de dag even lang als de nacht, elk 12 uur dus. Dit noemen we ook wel de lente-equinox.

Wanneer het lente is op het noordelijk halfrond, dan is het herfst op het zuidelijk halfrond. De reden daarvoor is de as (van Noordpool naar Zuidpool) van de aarde. Op de eerste dag van de lente staat deze as loodrecht. Daarna draait deze as zich richting de zon. Daardoor hebben we langere dagen en hogere temperaturen, terwijl ze op het zuidelijk halfrond het tegenovergestelde meemaken.

 

Heb jij ook al gemerkt dat de mensen in de lente een stuk vrolijker rondlopen? Dit lijkt niet alleen zo, het is ook zo. De langere dagen betekenen meer en intenser daglicht voor ons lichaam. Hierdoor worden de hoeveelheden serotonine en dopamine in ons lichaam de hoogte ingejaagd. Daardoor ervaren we een gelukkig gevoel. Bij sommige mensen kan dit ook de gekende voorjaarsmoeheid veroorzaken. Naast de dopamine en serotonine is er ook nog melatonine. Dat is een overblijfsel van de winter. En als beide kampen het opnemen tegen elkaar kan een gevoel van moeheid ontstaan. Meestal gaat dit na enkele weken gewoon vanzelf weer weg.

 

Ook opgelet met de eerste lentezon. Je huid zit nog compleet in wintermodus als die eerste zonnestralen je huid bereiken. De kans op verbranden zit er dik in. Het is niet de temperatuur die je doet verbranden. Maar wel de hoeveelheid zonnestrallen die je winterhuidje bereiken. Opgelet dus! De kracht van de uv-stralen van de zon zijn in de lente soms hoger dan in de zomer. Je beschermen is dus in de lente zeer belangrijk. 

(youvee.be)

Terug