Artrose   


Een veel voorkomend fenomeen

Nu al kampt een op de drie Belgen met artrose en dat zal niet verminderen. Bij de 70-plussers heeft 85 procent er last van. Het probleem gaat nu vaak hand in hand met obesitas. Zwaarlijvigheid op jonge leeftijd legt de basis voor kraakbeenschade later. Maar slijten doen gewrichten hoe dan ook.

Het kraakbeen dat de wrijving tussen de beenderen vermindert en als schokdemper werkt, wordt gestaag afgebroken. Het gaat kapot door het herhaaldelijk zwaar te belasten, soms tot 65 keer het lichaamsgewicht, of door een plots letsel na herhaalde kleine trauma's. Het overkomt dokwerkers net zo goed als topsporters.

Bewegen

Artroselijders kampen met pijn, zwelling, stijfheid en een verminderde mobiliteit. 'Zestig procent van de patiŽnten heeft last van de knieŽn, dan volgen schouders, enkels, ellebogen en heupen. Dat is niet verwonderlijk want de knie wordt bijna voortdurend belast. Een elleboog kan je laten rusten, een knie niet', zegt Josť Huylebroek, orthopedisch chirurg en hoofdarts van voetbalclub Anderlecht. Stoppen met bewegen is overigens uit den boze. 'Bewegen helpt het gewricht voeden, je mag alleen het gewricht zelf niet te veel meer belasten', benadrukt Renno Roelandt, vice-voorzitter van het Belgisch Olympisch Comitť. 

Kraakbeenweefsel is moeilijk te behandelen. Het heeft geen bloedtoevoer en moet zijn voedsel halen uit het gewrichtsvocht. Naast een halve eeuw pijnstillers en ontstekingsremmers nam men de laatste jaren zijn toevlucht tot glucosamine en chondroÔtine. Men probeert al enkele jaren gekweekte eigen kraakbeencellen in het gewricht te brengen, maar dat is duur en vergt twee operaties. Het laatste redmiddel is een prothese. Maar omdat een kunstknie doorgaans maar 15 jaar meegaat, stellen artsen dat liefst uit tot na de leeftijd van 65.

Hanenkammen

En nu moet een geneesmiddel, dat oorspronkelijk werd gewonnen uit hanenkammen en al in 1966 werd getest op renpaarden, het nieuwe wondermiddel worden tegen artrose. Het is nu ook goedkoper, omdat het biotechnologisch wordt geproduceerd.

Hyaluronzuur, een mondvol voor het hoofdbestanddeel van ons gewrichtsvocht, verlicht de pijn en werkt als smeermiddel. Als men het toedient zwengelt het bovendien de eigen aanmaak van hyalonzuur aan, zodat meer voedingsstoffen worden aangevoerd en meer afvalstoffen worden verwijderd.

Ongeduld

 

Als het topsporters helpt, geldt dat ook voor de veel minder eisende gewone stervelingen. Een behandeling werkt niet op ťťn dag. Een behandeling vergt tijd! De patiŽnt krijgt gewoonlijk drie spuiten, met een week tussen. Bij 85 % van de patiŽnten werkt een behandeling zes maanden tot meer dan een jaar. Voor drie spuiten betaal je 120 Euro.

 Uit 'Tijd'

Artikel: 'Hyaluronzuur lapt topsporters op'

Terug                                                                                     Terug