Beroerte

 

Identificatie van een beroerte

Onthoud de vier letters (G.A.S.T.)

Als iedereen deze simpele regels kan onthouden redden we samen heel wat mensen. Ernstig, lees a.u.b. verder.

Tijdens een barbecue begon een vriendin te struikelen en viel lichtjes op de grond. Zij verzekerde iedereen dat zij in orde was (omstanders boden aan om een ziekenwagen te bellen). Zij verklaarde dat ze maar enkel gestruikeld was over een steen door haar nieu-we schoenen. Zij werd geholpen om haar wat te verschonen en gaven haar een nieuw bord eten. Ondanks dat ze een beetje geschrokken was amuseerde Ingrid zich tijdens de rest van de namiddag. Ingrid's echtgenoot belde ons later op met de mededeling dat zijn vrouw naar het hospitaal werd gebracht en daar overleed.

Zij had een beroerte gekregen tijdens de barbecue. Indien de omstanders geweten had-den hoe een beroerte te herkennen, zou Ingrid waarschijnlijk nog onder de levenden zijn. Sommige slachtoffers van een beroerte sterven niet, maar belanden in hulpeloze, hopeloze omstandigheden.

Het neemt slechts enkele minuten in beslag om dit te lezen...

Neurologen zeggen dat, als zij een slachtoffer van een beroerte binnen de drie uur kun-nen behandelen, de effecten van een beroerte totaal kunnen omgedraaid worden...

Het moeilijkste deel is het herkennen van een beroerte, de correcte diagnose stellen en de patiŽnt binnen de drie uur medisch behandelen, wat niet gemakkelijk lukt.

Herkennen van een beroerte:

Je hoeft slechts '4' stappen te onthouden. Lees en leer !

Soms zijn symptomen van een beroerte moeilijk te identificeren. Ongelukkiglijk, het ge-mis aan opmerkzaamheid loopt bijna altijd uit op een ramp.

Het slachtoffer van een beroerte kan ernstige letsels overhouden indien de mensen bij wie hij is, de symptomen niet tijdig herkennen.

Dokters zeggen dat een omstaander een aanval kan herkennen door het stellen van vier simpele vragen:

GLIMLACHEN:

Vraag de persoon om te GLIMLACHEN (de mondhoeken moeten beiden simultaan omhoog gaan).

ARMEN OMHOOG STEKEN:

Vraag hem de ARMEN ALLEBEI OP TE STEKEN (de armen moeten beide gelijktijdig en met dezelfde moeite omhoog te tillen zijn).

SPREKEN:

Vraag de persoon om te SPREKEN, om een SIMPEL ZINNETJE TE ZEGGEN (Coherent, bv: 'Het is zonnig vandaag'. Er mag geen gebrabbel tussen zijn)

TONG:

Vraag de persoon om zijn tong uit te steken. Als de tong scheef trekt, als deze naar de ene of andere kant trekt, is dat ook een teken van een beroerte.

Als hij of zij moeite heeft met eender welke van deze taken, bel dan onmiddellijk 100 of 112 en beschrijf de symptomen aan de dispatcher.

Benadruk dat er haast is geboden !

 Bron onbekend

Terug                                                                                     Terug