Bloeddruk 

 

Wat kan je zelf doen om een verhoogde bloeddruk te voorkomen ?

Je leefstijl bepaalt in de meeste gevallen voor een groot deel het ontstaan van verhoogde bloeddruk. Je kan negatieve leefgewoonten beinvloeden en trachten om te buigen tot positieve gewoonten. Volgende aandachtspunten kunnen je helpen:

         Eet voldoende fruit en groenten. Deze zorgen voor de noodzakelijke vitaminen en mineralen, zoals calcium, kalium en magnesium.

         Kies voor vezelrijke producten, zoals volkorenbrood, aardappelen, bonen.

         Las regelmatig zuivelproducten in je voedingspatroon in. Magere of halfvolle melk en afgeleide producten verdienen de voorkeur.

         Verlaag het cholesterolgehalte in je bloed door niet te veel verzadigd vet te eten. Kies regelmatig voor vis in plaats van dierlijke vetten en vlees.

         Beperk de inname van zout tot max. 6 g per dag. Hierbij is het vooral belangrijk geen extra zout toe te voegen aan het eten en te letten op het vele 'verborgen' zout in b.v. conserven, brood, koekjes, borrelnootjes, gepekelde en gerookte vis- en vleesproducten.

         Kies zoveel mogelijk voor verse producten boven bereide gerechten.

         Beperk alcoholgebruik tot 1 of 2 glazen per dag.

         Bouw voldoende lichaamsbeweging in in je dagelijks leven. Neem b.v. eens vaker de trap in plaats van de lift of doe je boodschappen eens te voet of met de fiets.

Minstens 30 minuten per dag matig intensief bewegen levert reeds een belangrijke gezondheidswinst op.

         Las regelmatig rust- en ontspanningsmomenten in.

         Stop met roken. Alhoewel roken geen rechtstreeks verband heeft met verhoogde bloeddruk is het wel een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

         Hou je gewicht onder controle. Een evenwichtig voedingspatroon is hierbij eerder aan te bevelen dan n of ander streng dieet.

Behandeling van verhoogde bloeddruk:

Een gepaste behandeling houdt de bloeddruk onder controle en vermijdt complicaties. De belangrijkste stap in de behandeling van verhoogde bloeddruk is het aanpassen van je leefstijl.

Wanneer er na 6 maanden geen resultaat is of wanneer je bloeddruk zeer hoog is, kan je arts beslissen geneesmiddelen voor te schrijven. Hij heeft onder andere keuze uit :

         diuretica : ze verhogen de uitscheiding van urine en zout waardoor de bloeddruk daalt.

         bta-blokkers : ze verlagen de bloeddruk via receptoren in hart- en bloedvaten.

         calcium-antagonisten : ze blokkeren de opname van calcium in de cellen. Hierdoor vernauwen de kleine slagaders minder snel.

         omzettingsenzymremmers : voorkomen de vorming van een natuurlijke lichaamsstof door de nieren. Hierdoor verwijden de bloedvaten en daalt de bloeddruk.

Soms is een combinatie van deze geneesmiddelen nodig. Het is belangrijk elke dag trouw je geneesmiddelen te blijven innemen om een blijvend effect van de geneesmiddelen op de bloeddruk te hebben. Bij nevenwerkingen neem je altijd contact op met je arts.

Stop nooit op eigen houtje met het nemen van bloeddrukverlagende geneesmiddelen, ook al zie je het resultaat meestal niet. Van zodra je de behandeling stopt, stijgt de bloeddruk weer en verhoogt de kans op verwikkelingen.

 Bron onbekend

Terug                                                                                     Terug