Het  lieveheersbeestje

 

  

Leuke baasjes met stippeltjes op de rug 

Kreeg je ook al eens de kriebels bij het opentrekken van een raam als er tientallen gestippelde beestjes op de grond rolden? Heb je al eens geteld hoeveel stippen er op het rode, bolle schildje staan? Zeven! Maar er zijn er ook met 2, 10, 14, of 22 zwarte stippen! 

Als je zo'n beestje wil vastnemen om het van nabij te bestuderen, zal je merken dat er oranje vlekjes op je hand achterblijven. Dit zijn bloeddruppeltjes die hij met zijn pootjes schiet. Deze komen van tussen zijn gewrichtjes. Ze zijn voor de aanvallers zeer bijtend en onsmakelijk.

Je zal merken dat het beestje zijn pootjes en zijn korte sprieten in deze, voor hem, gevaarlijke situatie, helemaal onder zijn lichaam trekt. De harde, rode schildjes die je ziet, zijn twee dekschilden waaronder twee vleugeltjes verborgen zitten.

Een druk leven

Vanaf de lente tot de herfst heb je de meeste kans ze te ontmoeten. Ze komen zowat overal voor op allerlei planten en struiken. Mevrouw begint tegen het einde van april met het leggen van de eitjes. Het is een hele karwei voor haar, want ze doet er wel één tot twee maanden over. De eitjes worden in groepen van 5 tot 10 naast elkaar op planten afgezet, meestal in het midden van een bladluizenkolonie. Zo hebben de kleintjes, als ze uit het ei komen een lekkere hap om te eten. De kleine larfjes zien er uit als kleine wormpjes.

Na ca één maand veranderen ze in een pop die mooi oranjerood is met zwarte stippen. Ze hangen met de kop naar beneden aan de onderkant van een blad. Weer een week later gebeurt er iets heel knap: de pop barst open en er verschijnt een echt lieveheersbeestje.

Lekker luizen

De beestjes zijn verzot op bladluizen en schildluizen. Ze lusten er wel 10 per dag. Als je weet dat bladluizen aan de bladeren van planten knagen, zal je ook wel begrijpen dat landbouwers de lieveheersbeestjes graag zien komen. Het is zelfs zo dat de boeren deze beestjes uitzetten op hun planten om te verhinderen dat bladluizen de planten vernietigen. Het zijn dus echte insectenverdelgers. Jammer genoeg wordt er nog teveel gespoten met insecticiden, waarmee ook de lieveheersbeestjes worden vernietigd.

Ook wanneer mensen bepaalde planten vernietigen met giftige stoffen, bedreigen ze de lieveheersbeestjes die juist van die planten houden omdat ze daar een bepaalde soort bladluis op terugvinden die ze erg graag lusten.

Hoe beschermen?

De enige manier om dit mooie kevertje te beschermen is ophouden met het spuiten van gif en wilde planten hun plaatsje gunnen in de natuur.

Terug

            Roger