Meiweetjes

 

De meimaand (bloeimaand of Mariamaand) heeft in veel tradities te maken met vruchtbaarheid, liefde en groei. Niet voor niets luidt het spreekwoord: 'In mei leggen alle vogels een ei', met het ei als symbool van nieuw leven

Historisch gezien

Bij de Kelten was 1 mei het begin van de zomer, dat werd gevierd met het Beltanefeest, waarin de God Belenos, god van de zon, lucht en genezing, werd geŽerd. De meimaand is door de Romeinen vernoemd naar de Griekse moedergodin Maia, die werd vereerd om ervoor te zorgen dat zij de natuur weer zou laten groeien. Het Griekse woord 'maia' betekent 'moeder'. De Katholieke kerk heeft vanaf de Middeleeuwen de maand mei gewijd aan Maria, Moeder van God. 

Meikever 

De meikever is een insect dat voorkomt in heel Europa. Je ziet hem het meest in mei, vandaar zijn naam. Het duurt drie tot vier jaar voor er vanuit een eitje een volwassen kever komt. De kever zelf leeft maar enkele weken. Ook over de meikever zijn verschillende spreekwoorden, liedjes en versjes gemaakt: 'Ne meikever in april, is ne zot die niet weet wat hij wil'. 

Meiboom 

De meiboom is een berk of paal als symbool voor vruchtbaarheid, verjonging en wedergeboorte. Bovenin zit een met groen versierd zonnerad met linten eraan, waarmee de meidans rond de boom uitgevoerd wordt. Daarmee wordt de terugkeer van de lente en de vruchtbaarheid gevierd. 

Meikruiden

Meiklokjes (beter bekend als Lelietjes van dalen: Convallaria Majalis) geuren heerlijk. Sommige mensen hebben een vreselijke hekel aan deze plant omdat hij behoorlijk kan woekeren. Anderen zijn helemaal weg van de geur en willen de plant daarom graag in de tuin. Je moet wel goed opletten want achter het lieflijke uiterlijk gaat een giftige plant schuil. Alle delen van de plant zijn giftig, ook het water waar ze in staan als snijbloem! Er wordt gezegd dat lelietjes van dalen geluk brengen in de liefde. In ItaliŽ is het nog gebruikelijk dat een man zijn geliefde op 1 mei een boeketje van deze bloemen geeft.

Meizoentjes of madeliefjes zie je overal in het gras en in bermen weer verschijnen. Je kunt zowel de bloemetjes als het blad eten; ze bevatten veel goede stoffen. Wel opletten waar je ze plukt! Het blad is onder andere te gebruiken om bloed te stelpen (je kneust het blad en legt het op de wond). De Romeinse soldaten wisten dat al en gebruikten de plant daarvoor. Je kunt een schaafwond, kneuzing of blauwe plek ook met een aftreksel (= een sterke thee) van deze planten behandelen. Madeliefjesbloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken nootachtig. Een geopende bloem smaakt wat bitter. Er zitten dan ook veel bitterstoffen in de plant die de spijsvertering ondersteunen. Van de bloemknoppen kun je een soort kappertjes maken als je ze in het zuur inlegt. De bloemen sluiten zich zodra je ze plukt, maar als je ze daarna in een hete soep gebruikt, gaan ze weer open door de warmte. De inhoudsstoffen van het madeliefje worden ook gebruikt om problemen met de huid te behandelen, zoals huidontstekingen met jeuk en eczeem. 

 

De meidoorn is een grote heester met scherpe takdoornen, die de struik bijna ondoordringbaar maken. De struik werd vroeger veel als haag toegepast om vee binnen de weilanden te houden. Daarnaast had de struik ook een beschermende functie: ze gaf nestgelegenheid voor veel vogels (die dan weer ongewenste insecten opaten) en een beschutting tegen harde wind voor het vee. Tot in de Middeleeuwen werd er bij veel boerderijen een meidoorntak boven de deur gehangen ter bescherming van het huis. Langzamerhand wordt deze struik in het landschap weer meer toegepast. De meidoorn (de jonge topjes met bloemknopjes) wordt toegepast als kruid voor hart en bloedvaten.

Meikruid of lievevrouwebedstro hoort traditioneel thuis in de klassieke meidrank: meibowl. Je oogst de plant net voor de bloei en laat hem eerst drogen. Het kenmerkende aroma van vers hooi is te danken aan de cumarine die vrijkomt bij het drogen van de plant. Vanwege de aangename geur kun je het gedroogde kruid goed gebruiken als een natuurlijke luchtverfrisser tussen kleding of handdoeken in de kast. Het verdrijft ook de motten. Het kruid kan gebruikt worden als basis voor thee, pudding, jam en ijs. Laat daarvoor een bosje kruid een paar uur trekken in de vloeistof die je wilt gebruiken. Een kopje thee van lievevrouwebedstro werkt goed bij slapeloosheid en nervositeit. Drink geen hele theepot achter elkaar leeg, want dat kan misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. 

Lievevrouwebedstro kun je ook gebruiken als 'weervoorspeller': wanneer er regen op komst is, wordt de geur sterker, vooral bij geurzakjes in de kast valt dat op. ( Herborica)

 

 

Weerspreuken 

 

 mei 

 

    Als de bij naar huis toe vlucht, zit er regen in de lucht. 

    Als er bellen op de plassen drijven, zullen we nog lange regen krijgen. 

    Avondrood morgen grijs, ga gerust op reis. 

 

juni 

∑    Het onweer in juni zuivert de lucht. 

∑    Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer erg klein maar fijn. 

∑    Was sint Petrus een grote visser, sint Medardus is een grote pisser. 

Dragonder mei - juni 2016

Terug