Mollen op bezoek

 

  

Turbo - Graafmachine 

Wie denkt dat de mol zijn winterslaap houdt, heef het verkeerd voor! Kijk maar eens naar al die wrevelopwekkende heuveltjes op je gazon! Vriend mol is druk aan het werk. Met zijn spoelvormig lichaam en schopvormige voorpoten graaft hij een ondergronds gangenstelsel. Daar slaapt hij en eet hij, plant hij zich voort en houdt hij de indringers van het lijf.

Zijn piepkleine oogjes zijn hem ondergronds niet veel van nut. Hij behelpt zich dan ook vooral met zijn zeer gevoelige snorharen en neus om zijn weg en zijn prooien te vinden.

Schrokop

De prooien bestaan vooral uit regenwormen, insectenlarven en slakken. Een mol eet per dag de helft van zijn eigen lichaamsgewicht. Daarbij komt nog dat hij in zijn onverzadigbare honger vaak de wortels van planten beschadigt doordat hij de plantjes omhoog drukt en de wortels zo komen los te zitten. De wortels verorberen doet hij niet daar hij hoofdzakelijk een carnivoor is.

Nuttige vernieler

Een bezige mol kan in een mum van tijd het mooiste grasperk herscheppen tot een maanlandschap van molshopen. Per minuut verplaatst hij tweemaal zijn lichaamsgewicht aan aarde. Tot overmaat van ramp ondergraaft hij weilanden waardoor nietsvermoedende koeien wel eens een poot durven te breken bij het struikelen in molsgaten. Dit alles maakt dat mollen op vele plaatsen nog door de mens uitgeroeid worden. Toch is hij ook best nuttig: door zijn gegraaf verlucht hij de bodem en verlost hij ons van talloze insectenlarven die de gewassen kunnen aantasten. De mol voelt zich niet alleen thuis in grasperken, ook het bos is zijn favoriet domein.

Eenzaat

Mollen leven het grootste gedeelte van het jaar eenzaam patrouillerend in hun privé- gangenstelsel. Ook in de winter blijven zij actief. Maar als het voorjaar aanbreekt, begeeft het mannetje zich op vrijersvoeten. Dan duldt hij een vrouwtje in zijn domein. Na de paring graaft het vrouwtje een speciale kamer ter grootte van een voetbal. Die bekleedt zij met bladeren en droog gras: het kraamnest.


In april/mei worden drie tot vier naakte en blinde jongen geboren. Deze zijn na één maand zelfstandig. Al vlug worden de jonge mollen door hun ouders verdreven en dienen zij een nieuw gangenstelsel te zoeken of uit te bouwen. Vandaat dat je ze soms verplaatsingen ziet maken bovengronds om zich elders in te graven.

Wist je?

Dat molenhuidjes vroeger gebruikt werden om hoge hoeden - de bolhoed en de buishoed - te vervaardigen?
Dat mollen ook achterwaarts door hun gangen kunnen rennen, waarbij speciale tastharen op de staart hen de weg wijzen?

Terug

            Roger