Nestkastjes voor onze tuinbewoners

 

Daar zijn ze weer ...

Wie in deze lange koude winterperiode regelmatig voor het raam zat om de tuinvogels te bespieden die zich tegoed kwamen doen aan al dat lekkers dat wij hen aanboden, zal dezelfde tuinbewoners vast en zeker in hun omgeving kunnen blijven bewonderen.
Daartoe hangen overal in de tuinen nestkastjes, waarin onze tuinfluiters met vlijtige arbeid hun volgende kroost kunnen huisvesten en grootbrengen.

Sommige vogelsoorten hoeven helemaal geen nestkastje: ze voelen zich al goed met de nodige boom- en struikbegroeiing om daarin hun eigen nest te bouwen. Dit geldt voor de vinken, maar ook voor de merels, lijsters, tortel - en bosduiven.

De juiste maten

In de handel kan je de kastjes in alle maten en soorten kopen.
Zeer interessant zijn de weerbestendige soorten gemaakt van polyester en hout. Ze zijn wel vrij duur maar ze gaan wel een heel leven mee. De vlieggaten zijn aan te passen aan de soorten vogels die men wil lokken en het reinigen is heel eenvoudig omdat je de binnenbehuizing apart kan verwijderen. Doch het meeste plezier beleef je natuurlijk aan een zelfgeknutseld kastje.

Hier de passende maten voor de pimpelmeeskast:
               voor- en achterwand: 28 cm x 11 cm
               zijwanden:                28 cm x 17 cm
               bodem :                   11 cm x 13,4 cm
               vliegopening:            diameter 2,7 cm en 19,7 cm  vanaf de bodem.
Ook toegankelijk voor de
koolmees als de vliegopening 2,8 tot 3 cm is.  

Hoe groter de vliegopening hoe eerder overheersers het kastje zullen inpalmen.
Een aanvliegstokje voor het vlieggat is niet gewenst daar de Vlaamse gaai en de ekster hierop te gemakkelijk kunnen neerstrijken. Zij lusten wel eitjes en jonge vogeltjes. De mezen zijn zelf acrobaat genoeg om zich door het vlieggat te wringen zonder zitstokje.

Handig om weten...

Nestkastjes van hetzelfde type moeten minstens 10 meter uit elkaar hangen om vechtpartijen tegen te gaan.
Hang ze in ieder geval vroeg in het voorjaar op en wees niet teleurgesteld als er het eerste jaar geen broedpaar te bespeuren valt. Zij moeten de nieuwe aanwinst immers nog gewoon worden.

Zoek een rustige plek in de tuin, weg van de nieuwsgierigen, tegen een boom of muur, 2 3 m hoog, maar zo dat de vogels ongehinderd kunnen aanvliegen.

Richt het vlieggat naar het oosten of zuidoosten om inregenen tegen te gaan.

Maak de nestkastjes in september leeg en schoon. Mezen maken liefst elkaar een nieuw bedje van mos.

Veel kijkplezier!

Terug

            Roger