Opgepast voor Teken

 

Met de lentezon komen ook de teken weer volop opzetten. Door de late en zachte winter zijn ze zelfs nauwelijks weggeweest. Dat deze kleine bloedzuigers de ziekte van Lyme verspreiden, die zeer ernstige gevolgen kan hebben, is ondertussen algemeen bekend. Omdat de zomer voor de deur staat, geven we toch graag enkel tips mee om tekenbeten te vermijden en teken te verwijderen als je toch gebeten bent.

Hoe vermijd je tekenbeten?

  Blijf op de paden. Vermijd zoveel mogelijk contact met begroeiing zoals hoog gras.

  Teken houden van een blote huid. Met een lange broek, ook bij warm weer, vermijd je heel wat ellende. Als je je broekspijpen in je sokken stopt, krijgen teken nog minder kans.

      Na je bosbezoek of na het buiten spelen, controleer je best zorgvuldig je hele lichaam (en ook je kleding) op teken. Ze houden vooral van warme, vochtige plaatsen zoals oksels, knieholtes, bilspleet en liezen. Bij kinderen kijk je best ook op het hoofd, achter de haargrens en oren.

  ∑    Ga je met de hond op pad? Houd hem dan best aangelijnd zodat hij niet in de hoge begroeiing kan snuffelen en controleer hem na afloop ook op teken.

  

 

Toch gebeten?

        Als je een tekenbeet hebt, dan verwijder je de teek best onmiddellijk. Doe je dit binnen de 24 uur, dan is de kans op besmetting met Lyme klein.

        Verdoof of ontsmet de teek zeker niet met alcohol, olie of andere middelen. Daardoor neemt de kans op besmetting toe.

         Verwijder de teek met een instrument dat hiervoor geschikt is, vraag ernaar bij uw apotheker.

 ∑   Zorg bij het verwijderen van de teek ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt.

        Het kan gebeuren dat de kop van de teek afbreekt bij het verwijderen en dan blijft er een stukje in de huid achter. Dat is niet zo erg, het resterende stukje zweert er vanzelf uit, zoals bij een splinter.

       Na het verwijderen van de teek, kun je het wondje schoonmaken met water en zeep en daarna met een ontsmettingsmiddel.

        Noteer de datum van de beet. Eventuele symptomen verschijnen mogelijk pas een hele tijd later.

        Hou de plaats van teek de eerste 3 weken nauwlettend in het oog. Als er een ronde, groter wordende vlek of typische cirkel ontstaat, ga je zo snel mogelijk naar je huisarts.

Bron: ít Limburgs Bosbelang, 52, lente

 

Terug