Overwinteren

 

  

Een zachte winter

Gaan er in strenge winters echt veel insecten dood? En wat na een zachte winter? Zullen wij in de zomer veel meer last hebben? Eigenlijk interessant genoeg om eens uit te zoeken wat er van aan is en hoe dat allemaal in elkaar zit.

Noodzaak om te overwinteren

 

Alles wat leeft heeft zijn eigen taak in de natuur: helpen bij de bestuiving in het voorjaar, opruimen van natuurlijk afval, voedsel voor andere dieren en voor de mens. Wij kunnen dus niet zonder en vandaar dat overwinteren echt noodzakelijk is, niet alleen voor de beestjes zelf, maar ook voor de mens.

Toch ... een zachte winter brengt in het voorjaar een massaproductie op gang van schadelijk 'ongedierte'. Wees echter gerust ... ook de vijanden van deze beestjes hebben zich massaal kunnen ontwikkelen zodat alles min of meer op peil blijft. Het vogelbestand zal ongebreideld kunnen toenemen want er zal voedsel in overvloed zijn! Maar zover zijn we nog niet. Koning 'winter' zou nog wel eens zijn late intrede kunnen doen.

Overwinteraars in huis

Sommige insecten overwinteren zoals ze zijn: vliegen, muggen, wespen, lieveheersbeestjes, enzovoort. Dit geldt ook voor de spinnen. Trek maar eens een raam open en gebruik je ogen maar eens goed op zolder, de kelder, de garage of het tuinschuurtje.

Andere insecten overwinteren als pop of als ei. Met een stuk hout voor de haard haal je tegelijk een hele kolonie naar binnen!

Overwinteraars buitenshuis

Aan de buitenmuren, tegen raamkozijnen en onder dakoversteken zie je als speurneus kokertjes die met een dun draadje vastzitten. Dat zijn poppen van vlinders, voornamelijk het koolwitje. Poppen van nachtvlinders en langpootmuggen vind je onder de aarde en onder het gazon! En op de boomstammen of takken kan je ganse kolonies eitjes vinden van de bladluizen.

En natuurlijk ook onze zoogdieren tellen winterslapers onder hun rangen waarvan de egel en de vleermuis zeer nuttige dieren zijn voor de zomertuin. 

Niet voor iedereen een winterslaap

Het eekhoorntje houdt geen winterslaap zoals velen denken. Hij houdt enkel een winterrust in zijn nest. En als hij honger heeft gaat hij op zoek naar voedsel. Daarvoor heeft hij in de herfst noten en eikels verzameld en die her en der in de tuin verstopt. Dit telt ook voor de bosmuis die op deze wijze overleeft. Konijnen doen zich in winter tegoed aan de schors van jonge bomen. Mollen kruipen wat dieper in de grond en bijen vormen in de bijenkast een bol zodat zij elkaar al gonzend blijven verwarmen.

En als de lente komt ... zijn ze allen weer daar!

Terug

        Roger