Pasen, paaseieren en de paashaas    

 

Paaszondag wordt bepaald door de maan die volgt op de lentezonnewende. Het paasei is het symbool van het ontluiken van nieuw leven, van de vruchtbaarheid en alle rituelen die daarmee verbonden zijn. De traditie om gekleurde en versierde eieren te schenken is ouder dan het christendom. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de geschilderde eieren die opgegeten worden en de versierde eieren die bewaard worden en die getuigen zijn van blijken van liefde en vriendschap.

Een beetje geschiedenis.

De Egyptenaren schilderden eieren in lentekleuren en gaven die als geschenk aan hun dierbaren om de heropleving van de natuur te vieren. 

Ongeveer 5.000 jaar geleden schonken de Perzen beschilderde kippeneieren aan elkaar als geluksbrengers. 

De Romeinen braken op de eerste dag van de lente eieren en geloofden dat dit de lucht reinigde. 

Het is maar pas vanaf de 13de eeuw dat de eerste eieren hun intrede doen in rituelen in Europa. Kippeneieren, aanvankelijk enkel in het rood geverfd, werden aan elkaar geschonken op het einde van de vasten. Ze symboliseerden eveneens het einde van de winter.

Vanaf de Renaissance maakten aan de Europese vorstenhoven, de kippeneieren plaats voor gouden eieren. Ze werden bezet met juwelen, versierd met kostbare metalen en soms beschilderd met kleine kunstwerkjes. De meest gekende kunstenaar op dit gebied is zonder twijfel de juwelier Peter Karl Fabergé (1846-1920) aan het Russische hof. Het ei dat hij in 1884 vervaardigde op vraag Alexander de 3de was het eerste in een lange rij (meer dan 40 in totaal) die vervaardigd werden voor de twee laatste tsaren van het keizerlijke Rusland. 

Vandaag zijn paaseieren gemaakt van chocolade. De traditie, die men in vele Europese landen terugvindt, is relatief recent. Deze lekkernijen in chocolade werden voor het eerst vervaardigd in de eerste helft van de 19de eeuw. Dit was mogelijk dankzij de verfijning van het procedé om chocolade te verwerken en het op punt stellen van de eerste gietvormen in metaal.

Waar komt het symbool van de Paashaas vandaan ?

De haas wordt ook geassocieerd met de lente en symboliseert de vruchtbaarheid. Het was het lievelingsdier van de godin van de lente, Ostara genaamd. Maar hij heeft ook een christelijke betekenis: Christus wordt soms afgebeeld als een haas, die met opwaarts gerichte oren aandachtig luistert naar de woorden van God en deze in praktijk omzet.

Een Duitse traditie wil dat het snoepgoed verstopt wordt voor de kinderen door een onzichtbaar wit konijn. Het is er de gewoonte om op de avond vóór Pasen een nestje klaar paaspolderloop te maken in de tuin. Daarin wordt dan een worteltje gelegd voor de Paashaas. 's Nachts doet deze zijn ronde door de tuinen en laat paaseitjes en andere snoepjes in de nestjes achter. De volgende morgen gaan kinderen dan op zoek gaan naar deze nestjes.

Bron: Brico

Terug                                                                                     Terug