Wist je dat? Sneeuw ...

 

Sneeuw is niet wit. Eigenlijk heeft sneeuw geen kleur. Net als ijs, is sneeuw doorschijnend. Alleen: omdat de kristallen in sneeuwvlokken werken als prisma's breken die het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht en het resultaat is dat we wit zien.

In het centrum van bijna elke sneeuwkristal zit een onooglijk stofdeeltje. Dat kan vulkanische as zijn, maar ook een buitenaards partikeltje. Wanneer een sneeuwkristal zich rond dat stofdeeltje vormt, wordt zijn vorm gewijzigd door vochtigheid, temperatuur en wind. Zwarte sneeuw gezien? Het kan echt. Af en toe valt er zwarte, maar ook rode of gele sneeuw. Dat is vermoedelijk toe te schrijven aan pollen in de lucht, stof of as en roet. 

Vers gevallen sneeuw bestaat voor 90 tot 95 procent uit lucht, waardoor het een perfecte thermische isolatie vormt.

Sneeuw zorgt voor stilte. De lucht in verse sneeuw kan geluidsgolven absorberen en gevangen houden. Maar van zodra het oppervlak van de verse sneeuw hard wordt, weerkaatst de sneeuw het geluid, waardoor het veel verder reikt. 

Het wereldrecord sneeuwval in één seizoen staat op naam van Mount Baker in de Amerikaanse staat Washington, waar in 1998-1999 bijna 29 meter sneeuw viel in één winter.

In Dragonderblad nov-dec. 2014

Terug