Beeh  ... een spin! Deel 2

 

Vliegende spinnen

Spinnen kunnen zich makkelijk laten meevoeren door de wind. Daarvoor hangen zij zich vast aan een gesponnen draad. Een spindraad is slechts 1/200ste mm dik en uiterst licht van gewicht. 
Als een spin een draad om de aardbol zou maken, dan weegt deze nog geen 25 gram. Niet dat zij duizenden kilometer draad spinnen. 
Nee, hoor, zij laten zich van op een hoogtepunt aan een vrij lange draad meezwiepen door de wind en van zodra de wind de draad meeblaast laten zij zich los en vliegen zij als het ware op eigen kracht door de lucht.

Voor spinnen geen kunstbenen

Spinnen die gewond raken aan de poten of een poot kwijt raken tijdens een gevecht zullen daar niet moeten om treuren. Zij hebben een regeneratievermogen, net als de regenworm. Dit wil zeggen: op de plaats van een verloren poot groeit er een nieuwe. 
De wetenschap is dit fenomeen aan het uittesten op zoogdieren en het lukt al bij muizen. De mensheid zou vast en zeker erg gebaat zijn moest dit mogelijk worden voor de mens.

De langpoten onder de spinachtigen, de hooiwagens, kunnen echter niet regeneren. Zij kunnen wel in geval van nood poten loslaten, maar zijn ze voor altijd kwijt.

Cijfers over spinnen

Als je afgaat op het enorm aantal spinnenwebben en spinnendraden in de zomer en de herfst moet je wel concluderen dat de spinnenwereld een enorme hoeveelheid insecten weet te verdelgen. 
Bij tellingen van natuurvorsers komt men op een aantal van gemiddeld 100 spinnen per mē. En geloof het of niet: het gewicht aan insecten dat door spinnen wordt gedood of opgepeuzeld per hectare wordt geschat op twee- tot drieduizend kg per jaar. 
Zij zijn dus heel nuttig en verdienen onze bewondering.

Spinnen gevaarlijk?

De grootste spin in ons land eet hooguit een jong hagedisje. De in ons land natuurlijk voorkomende spinnen zijn niet gevaarlijk voor de mens. Hun kaken kunnen zelden door de menselijke huid. 
Teken kunnen zich wel door de huid boren en verdienen zeker controle na een beet! De meeste spinnen zijn banger voor ons dan wij voor hen.

Anders is het gesteld voor de tropische spinnen die in ons land kunnen voorkomen door invoer van bananen en ander tropisch fruit. Hun beten kunnen ernstige gevolgen hebben.

Terug

        Roger