Voel je jong

 

Ouder worden, alle levende wezens maken dit lichamelijk en natuurlijk proces door. Je moet je er dus bij neerleggen, net zoals je dat met min of meer plezier deed met je puberteit. Je voelde je ook niet op je gemak in een lichaam dat te snel groeide.

Ouderdom is zeker geen ziekte, hoewel het dezelfde effecten heeft op je gestel en uiteindelijk op je algemene gezondheidstoestand. De oudsten onder ons kennen dit gevoel goed: bij het opstaan kan je lichaam 'stram' aanvoelen.

Wat doet ouderdom dan met ons lichaam? En op welke leeftijd worden we als 'oud' aanzien?

Het is een belangrijk thema geworden in onze maatschappij, waar we steeds verder afwijken van de oorspronkelijke leeftijdspiramide, uitgevonden door de Egyptenaren.

 

Gerontologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek rond het verouderingsproces. Niet te verwarren met de geriatrie die zich over zieke oude(re) mensen ontfermt.Medisch gezien begint volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ouderdom op de leeftijd van 65 jaar. Vanuit sociaal oogpunt valt dit samen met het moment waarop je met pensioen gaat. Ouder worden is genetisch bepaald en hangt af van omgevingsfactoren. Iedereen ervaart het op een andere manier. Het is ook een kwestie van hoe je tegen gebeurtenissen in het leven aankijkt. 

 

Sommige effecten van ouder worden op het lichaam zijn beter bekend dan andere. Wat duidelijk merkbaar wordt, is het effect op de slaap, bijvoorbeeld, of op het gewicht, het zicht en het gehoor. De huid wordt minder elastisch, de haren worden grijs en hetgeheugen functioneert minder goed. 

Andere zaken komen pas aan het licht bij een bloedproef of medische beeldvorming, een osteodensitometrie bijvoorbeeld, die de stevigheid van de botten meet.

 

 

Ouder worden betekent voor een mens over het algemeen dat hij minder goed gaat functioneren en dat zijn weerstand tegen stress en infecties zal afnemen. Alle lichaamsfuncties -zenuwen, ademhaling, hart- en bloedvaten, immuniteit, beweging, urinewegen, de huid, gevoels- en seksuele functies en de stofwisseling- lijden onder het ouder worden. Bij de ene mens al uitgesprokener dan bij de andere.

Schoonheidsbehandelingen en plastische chirurgie kunnen je er jonger doen uitzien. Maar om het ouder worden echt te vertragen let je beter op je manier van leven: uitspattingen vermijden, fruit en groenten eten, voldoende drinken (hoe ouder je wordt, hoe minder dorst je voelt), je gewicht in de gaten houden, actief bezig blijven omdat dit de vermindering van je spiermassa vertraagt en een positief effect heeft op je hart- en longfuncties. Indien nodig kunnen ook de hormonale tekorten tijdens de menopauze worden bestreden.

Volgens de indicatoren van de duurzame ontwikkeling is de levensverwachting in BelgiŽ met meer dan 30 % gestegen tussen het einde van de 19de en het begin van de 21ste eeuw. In 2013 bedroeg de gemiddelde leeftijd 78,1 jaar voor mannen en 83,2 jaar voor vrouwen. Maar een lang leven is niet noodzakelijk een kwaliteitsvol leven. 

Verouderen doen we allemaal, maar we kunnen hier wel zelf een rol in spelen en het verouderingsproces vertragen.

http://www.indicators.be/nl/indicator/levensverwachting

Bron: Het Spoor, aug 2015

Terug                                                                                     Terug