Waarom lid worden van een wandelclub?

 

Lid worden van een wandelclub is n van de beste en goedkoopste manieren om gezond te blijven. Dat blijkt uit een studie in het British Journal of Sports Medicine. De wetenschappers analyseerden 42 studies uit veertien landen waarin de effecten van wandelen in groepsverband werden onderzocht. De gemiddelde leeftijd van de wandelaars was 58 jaar.

De effecten op de gezondheid blijken groot: het leidt onder meer tot een daling van de bloeddruk, van de hartslag in rust, van lichaamsvet en totaal cholesterol en van het gewicht (BMI). Ook hebben wandelaars een betere longfunctie, hun fysieke functies verbeterden en ze voelen ze zich lichamelijk en mentaal fitter. Wandelen heeft ook een groot voordeel in vergelijking met vele andere sporten: de kans op blessures is zeer klein. Wandelen in groep heeft tenslotte het voordeel dat men sterker gemotiveerd is en beter volhoudt.

Uit tal van andere onderzoeken blijkt regelmatig wandelen ook de spieren en botten te versterken en daardoor de kans op osteoporose (botontkalking) te verminderen. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Het zou ook de kwaliteit van de slaap verbeteren, mogelijk een gunstig effect hebben op het geheugen en misschien de kans op bepaalde soorten kankers kunnen verminderen. Wandelen helpt dan weer niet om vallen te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Oxford Universiteit bij 65-plussers.

Hoewel de actief wandelende senioren wel mobieler werden dan de senioren in de controlegroep, vielen ze niet minder vaak dan de inactieve senioren. Veel wandelen verbetert de reactietijd of de sterkte van de knien niet.

Bron: www.gezondheid.be

Terug                                                                                     Terug