Wandelen en fietsen in de zomermaanden - Tips

 

De eerste zomerdagen zijn ideaal voor een wandeling of een fietstocht in de natuur. Maar die natuur heeft ook haar vervelende kantjes. Stuifmeel van grassen of bomen, teken, hoge temperaturen, ze kunnen voor problemen zorgen.

Hooikoorts.

Tijdens droge en zonnige perioden kan er voldoende stuifmeel in de lucht aanwezig zijn om hooikoortssymptomen uit te lokken. Bomen zoals els en hazelaar verspreiden hun stuifmeel vanaf februari, berken in april, grassen eerder tussen mei en juli, en sommige kruidachtige planten van de zomer tot in de herfst.

Eikenprocessierupsen, alle contact vermijden!

Eikenprocessierupsen zitten in eiken en trekken vooral 's avonds "in processie" vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van bomen. Vanaf half mei bezitten de rupsen kleine brandharen die kunnen loskomen en voor heel wat irritatie zorgen. Behalve jeuk kunnen de brandharen ook irritatie van de ogen en de luchtwegen veroorzaken. U kunt in elk geval het best alle contact met eikenprocessierupsen mijden. Wie toch in contact komt met de rupsen, kan best zo weinig mogelijk krabben of wrijven en zijn huid en ogen goed wassen of spoelen met water. Zoals altijd geldt dat u bij ernstige problemen best uw huisarts kunt raadplegen.

Teken, laat u niet beetnemen!

Teken zijn kleine, zwarte beestjes die niet veel groter zijn dan een speldenknop. Ze komen voor in parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden. Tussen maart en oktober loopt u het grootste risico op een tekenbeet. Ongeveer tien procent van de teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als u er snel genoeg bij bent, is de ziekte goed te behandelen met een antibioticakuur. Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen, waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aangetast kunnen worden. U kunt dus best tekenbeten voorkomen en uitkijken voor ziekteverschijnselen.

 

Berenklauw, een gevaarlijke plant.

Ook planten kunnen een venijnig, giftig kantje hebben. De berenklauw is niet alleen giftig, maar het sap kan ook ernstige brandwonden veroorzaken. Ervan afblijven is de boodschap! Als u toch met de plant in contact geweest bent, kunt u uw huid best onmiddellijk met koud water afspoelen en de zon gedurende een week vermijden. Bij huidletsels neemt u zo snel mogelijk contact op met uw huisarts

 

Vlaams Agenstchap Zorg en Gezondheid

Terug