Versla de winterblues met natuurlijke middelen

 


Winterblues. De aandoening meldt zich als de dagen korten, we minder licht te zien krijgen en we ons ook steeds minder goed voelen door een tekort aan serotonine in ons lichaam. Hoewel er medicijnen zijn om de symptomen te bestrijden , zijn er ook natuurlijke manieren om je serotonine-niveau op te krikken en de winterblues de baas te worden.

De symptomen van winterblues kunnen variŽren van een mild gevoel van verdriet tot een stevige depressie met alles er op en er aan. Deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf als de lente zich aandient en de dagen langer worden, zodat we meer licht opvangen. In deze donkere maanden kun je er zelf voor zorgen dat je je een stuk beter voelt.

Ga naar buiten

Het kan soms moeilijk zijn om dezer dagen van de bank te komen en naar buiten te gaan, zodra de temperaturen zakken en je warme huiskamer heel wat aangenamer lijkt dan een wandeling door de kou. Maar zelfs een korte wandeling kan al heel wat voordelen bieden. Je wordt gedurende korte tijd aan meer licht blootgesteld en hierdoor stijgt ons serotonine-niveau. Dus: pak jezelf warm in en ga even wat verse lucht scheppen.

Laat er licht zijn

De korte uren met daglicht tijdens de winter betekenen dat je dagelijks minder serotonine produceert. Vervang dit gebrek aan licht met een lichttherapie binnenshuis.

Beweeg

Beweging is misschien het laatste waar je zin in hebt als je je down voelt, maar als je elke dag 15 minuten danst op wat fijne muziek, za  je al een serotonine-boost waarnemen die je symptomen de kop in zal drukken.

Massage

Onderzoek heeft uitgewezen dat je serotonine-niveau stijgt na een massage. De onderzoekers konden niet vaststellen of dit komt door lichamelijk contact of de massage zelf die wordt toegediend, maar het belangrijkste is dat het zo is. Vraag je partner dus om een rugmassage of ga naar een wellness-centrum en laat jezelf eens verwennen.

Eet goed

Hoewel een gulzige honger een van de symptomen is van winterblues en je de hele dag naar de ijskast gaat op zoek naar een snack is het wel belangrijk dat je selectief bent met wat je eet. Je bent misschien aangetrokken tot comfort-food zoals chocolade, koekjes, brood en pasta, maar voor de dag voorbij is zul je je opgeblazen voelen. In plaats daarvan is het belangrijk dat je jezelf de voedingsmiddelen geeft die je nodig hebt om serotonine aan te maken, eet daarom veel fruit en groeten.

Blijf niet alleen zitten kniezen

Het belangrijkste dat je wellicht kunt doen als je je slecht voelt ten gevolge van een laag serotonine-gehalte is vrienden en familie opzoeken. Bel een vriend, spreek af met een vriendin en onderneem iets. Soms is het al genoeg om te weten dat er andere mensen zijn die om je geven om je humeur te verbeteren.

Uit: ziezozon.com

Terug                                                                                     Terug